SESSIES UITGELICHT

Op deze pagina vindt u een beschrijving van de Keynote Lectures en 15 sessies.


09.15 – 10.00 uur   Keynote Lecture: Een verpleegkundige in de huidige tijd, is op de toekomst voorbereid!
Prof. dr. J.M. (Jeroen) Hendriks, professor of cardiovascular nursing, Flinders University and the Royal Adelaide Hospital, Adelaide, Australia

In de presentatie zal ik aan de hand van mijn eigen carrière een overzicht geven van innovatieve ontwikkelingen, waarbij ik betrokken ben geweest, en wat dat betekent /welke impact dit heeft gehad voor de rol van de verpleegkundige. Tevens zal ik een aantal tips and tricks geven die kunnen bijdragen aan een mooi carrière perspectief voor verpleegkundigen om u allen op deze manier te proberen te enthousiasmeren om op uw toekomst voorbereid te zijn.

Achtergrond:

- Voormalig voorzitter NVHVV (2012-2015) / erelid NVHVV
- Verpleegkundige origine (Gespecialiseerd cardiovasculair verpleegkundige)

Professor Hendriks bekleedt de Leo J. Mahar Cardiovascular Nursing Chair aan het College of Nursing and Health Sciences, Flinders University en het Centre for Heart Rhythm Disorders in het Royal Adelaide Hospital, Adelaide, Australië.

Hij heeft het geluk een Future Leader Fellow te hebben, verstrekt door de Heart Foundation of Australia. Hij is gastprofessor geweest aan de Universiteit van Linköping, Zweden, en is opgeleid aan de afdeling Cardiologie, het Medisch Centrum van de Universiteit van Maastricht, en de afdeling Onderzoek naar Gezondheidsdiensten, Universiteit Maastricht, Maastricht, Nederland.

Hendriks' onderzoeksfocus en expertise ligt in het ontwikkelen en implementeren van nieuwe modellen van zorgverlening en geïntegreerd zorgbeheer voor chronische (cardiale) aandoeningen, met name atriumfibrilleren, evenals het noodzakelijke herontwerp van de praktijk en de hervorming van de gezondheidszorg die hieraan verbonden is. Dit omvat: persoonsgerichte zorg, multidisciplinaire teambenaderingen, eHealth en technologie, en het herontwerpen van de gezondheidszorg. Hij past onderzoek naar gezondheidsdiensten, kennisvertaling en implementatiewetenschap toe.

Tot op heden is hij (mede)auteur van meer dan 100 peer-reviewed tijdschriftartikelen en boekhoofdstukken.

Hendriks heeft een PhD en MSc van de Universiteit van Maastricht, Maastricht, Nederland.



10.30 - 12.00 uur PARALLELSESSIE 1 T/M 5

Sessie 1
: Opkomst en gebruik AI in de cardiologie/cardiovasculaire zorg

Wat we kunnen verwachten van AI meer gericht op de cardiologie
Prof. dr. F.W. (Folkert) Asselbergs, cardioloog, Amsterdam UMC
In de eerste parallelsessie op het congres van de Nederlandse Vereniging voor Hart- en Vaatverpleegkundigen zal Folkert Asselbergs, cardioloog en hoogleraar translational data science, een fascinerende presentatie geven over wat we kunnen verwachten van AI binnen de cardiologie. Asselbergs zal ingaan op de toekomstige ontwikkelingen en toepassingen van kunstmatige intelligentie (AI) in de cardiologie. Hij zal bespreken hoe AI de diagnostiek kan verbeteren door het vroegtijdig opsporen van hart- en vaatziekten met behulp van geavanceerde algoritmen en machine learning-technieken. Daarnaast zal hij belichten hoe AI kan bijdragen aan de ontwikkeling van gepersonaliseerde behandelplannen, waarbij gebruik wordt gemaakt van grote datasets en patiënt specifieke informatie om de zorg op maat te maken.
Asselbergs zal ook ingaan op de rol van AI bij het monitoren van patiënten en het voorspellen van complicaties, wat kan leiden tot verbeterde patiëntuitkomsten en efficiëntere zorgprocessen. Bovendien zal hij aandacht besteden aan de ethische en privacy-gerelateerde uitdagingen die gepaard gaan met de implementatie van AI in de medische wereld, evenals de noodzaak van een nauwe samenwerking tussen technologische experts en zorgprofessionals om deze uitdagingen aan te pakken. Deze presentatie belooft een inspirerend en inzichtelijk overzicht te geven van hoe AI de toekomst van de cardiologische zorg kan transformeren.

De data doen het niet: hoe komen we tot breder (her)gebruik van data?

Dr. D. (Daniel) Kapitan, Fellow aan het Eindhoven AI Systems Instituut (EAISI), TU Eindhoven
Het veilig en verantwoord delen van data blijft één van de grootste struikelblokken om data en AI op grotere schaal in te zetten. In deze lezing zal worden ingegaan op nieuwe ontwikkelingen op het gebied van federated learning en secure multi-party computation die hiervoor een oplossing bieden. Dit ook in de context van actuele maatschappelijke discussies over de nut en noodzaak van data delen, data solidariteit en de balans tussen publiek en commercieel gebruik van data.


Onderzoek naar het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) ter voorspelling van een hartinfarct
Dr. J. (Jos) Thannhauser, assistant professor, CARA Lab, afd. Cardiologie, Radboudumc
Kunstmatige intelligentie (AI) kan helpen om grote hoeveelheden data te verwerken. In het CARA lab (Radboudumc, Nijmegen) wordt onderzocht hoe AI kan worden ingezet om optical coherence tomography (OCT) beelden te analyseren. Deze techniek maakt gedetailleerde opnames van de binnenkant van de kransslagaders mogelijk tijdens coronairangiografie. Eén van de belangrijkste doelen van dit onderzoek is het voorspellen van toekomstige hartinfarcten.

Sessie 2: Uitkomsten richtlijnen inzetten in de dagelijkse praktijk

∙ Kennisinstituut – richtlijnontwikkeling
Dr. B.H. (Bernardine) Stegeman, senior adviseur, Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten
In vogelvlucht: Hoe komen richtlijnen tot stand?


∙ Richtlijn multidisciplinaire hartrevalidatie
Dr. J.A. (Aernout) Snoek, sportarts, Isala
Recente uitkomsten, wat kan je ermee in de praktijk, inhoud en consequenties.


What’s new? Multidisciplinaire richtlijn cardiovasculair risicomanagement
Prof. dr. F.L.J. (Frank) Visseren, internist-vasculair geneeskundige, afdeling Vasculaire Geneeskunde, UMC Utrecht
De nieuwe CardioVasculair Risicomanagement (CVRM) richtlijn wordt in het najaar van 2024 gepubliceerd. Deze richtlijn is naar verwachting sterk gebaseerd op de 2021 ESC CV preventie richtlijn. Een nieuwe manier van CV risico voorspellen met SCORE2 en SCORE2-OP wordt geïntroduceerd, evenals leeftijdsspecifieke risico drempels. Ook zijn streefwaarden voor LDL-cholesterol en bloeddruk opnieuw tegen het licht gehouden in de nieuwe richtlijn. De mogelijkheid wordt aangereikt om het effect van LDL-cholesterol en bloeddrukdaling en stoppen met roken te voorspellen bij individuele mensen/patiënten. Kortom veel nieuwe zaken in de nieuwe CVRM-richtlijn waarmee we CV preventie in de dagelijkse praktijk weer verder kunnen verbeteren.


Sessie 3
: Innovatieve behandeltechnieken: heart-in-a-box en innovatieve behandelmethoden


∙  Heart-in-a-box techniek

Dr. N.P. (Niels) van der Kaaij, cardiothoracaal chirurg, Erasmus MC
Mijn presentatie gaat over de techniek en toepassingen van het hart in de box. Dit kan zijn in het kader van harttransplantatie, maar ook het repareren van iemand zijn eigen hart in de box (link naar Cardiovasculaire Moonshot RegMed XB). Het zal deels een klinische en deels een meer wetenschappelijke presentatie zijn.

∙ Het ELANA Heart Bypass System als nieuwe methode om minimaal invasieve coronaire bypasschirurgie mogelijk te maken
Drs. S.H.Q. (Sophie) Beukers, arts-assistent cardiothoracale chirurgie, St Antonius Ziekenhuis
Coronaire bypasschirurgie wordt in het overgrote merendeel van patiënten nog uitgevoerd via sternotomie, waarbij het hart volledig stilgelegd wordt met behulp van de hart-longmachine en de bypasses met de hand gehecht worden. Maar wat als we patiënten konden opereren via een kijkoperatie op een kloppend hart? Het ELANA systeem is een nieuwe methode waarbij een bypass met een clipje kan worden vastgemaakt, zonder de hart-longmachine en op een kloppend hart. We streven ernaar om zo het herstel van patiënten te bespoedigen en complicaties van het borstbeen te voorkomen. In deze presentatie wordt dit innovatieve systeem met beelden van de operatie verder toegelicht.

Sessie 4
: Hartfalen - CarVasZ ontvangt voor deze sessie sponsoring van Getinge

∙ Casuïstiek en paneldiscussie (verdiepend)
M.S.A. (Marjan) Aertsen, verpleegkundig specialist hartfalen, OLVG,
M. (Marlies) Niesing, verpleegkundig specialist hartfalen, Alrijne ziekenhuis 
A. (Anne-Marie) Oppelaar, verpleegkundig specialist MCS/COPZU, UMC Utrecht
Heb je behoefte aan uitbreiding van je kennis over hartfalen? Deze verdiepende sessie zal aan de hand van casuïstiek dieper ingaan op de verschillende oorzaken en behandelmogelijkheden van hartfalen. De casuïstiek zal zich richten op ‘de novo’ patiënten, progressie van de aandoening en de laatste levensfase.

Sessie 5
: Snijsessie
Max. 30 deelnemers

J.J. (Jan) van Weezel, senior verpleegkundig consulent longtransplantatie 

& drs. P.C. (Pieter) van de Woestijne, cardio-thoracaal congenitaal chirurg
Vast onderdeel op CarVasZ is de snijsessie! Onze deskundige workshopleiders gaan weer vol enthousiasme met een scalpel en varkenshart samen met u aan de slag, waarbij u kennis opdoet over de anatomie van het hart. Schrijf u snel in, want deze sessies zijn ieder jaar weer een groot succes.

13.00 - 14.30 uur PARALLELSESSIE 6 T/M 10

Sessie 6: Toekomst cardiologie en verplaatsing van zorg


∙ Hoe kunnen we de cardiovasculaire ziektelast in Nederland terugdringen met 25%? Samenwerken binnen de Dutch CardioVascular Alliance (DCVA)
Prof. dr. J. (Jolien) Roos-Hesselink, directeur bestuurder DCVA, hoogleraar cardiologie, Erasmus MC

De DCVA bestaat nu 5 jaar en wil de cardiovasculaire ziektelast verlagen. Dit doet zij door 24 partners te verbinden, waaronder de organisaties van cardiologen, hartchirurgen, internisten, verpleegkundigen, patiënten, de Hartstichting, de universitaire ziekenhuizen, de Werkgroep Cardiologie Nederland, de Nederlandse Hartregistratie en de technische universiteiten. Naast veel aandacht voor wetenschappelijk onderzoek is er een leiderschapsprogramma en is er focus op implementatie van bestaande kennis naar de praktijk en het opzetten van een goede data-infrastructuur. Grote projecten zijn bijvoorbeeld het Deltaplan Hartfalen en de commissie Preventie.

∙ Verplaatsing van zorg: thuismonitoring en digital health ontwikkelingen
Dr. M.J.M. (Martine) Breteler, technisch geneeskundige, UMC Utrecht
In deze sessie duiken we in de mogelijkheden en de laatste ontwikkelingen op het gebied van draadloze en draagbare continue monitoring van vitale functies van patiënten op afstand, zowel binnen de ziekenhuismuren op verpleegafdelingen als ook thuis waarbij monitoringscentra een centrale rol vervullen.

Sessie 7: Leefstijlontwikkeling en casuïstiek atriumfibrillatie

Onderweg naar meer eigen regie middels leefstijl en gedragsverandering bij cardiologische patiënten
B. (Beau) Konijn, verpleegkundige en leefstijlcoach, ervaringsdeskundige op gebied van leefstijl- en gedragsverandering (bij een chronische aandoening)
Leefstijl speelt een cruciale rol binnen het ontstaan en in stand houden van vele (chronische) aandoeningen, waaronder ook hart- en vaataandoeningen. In deze interactieve presentatie neem ik je mee in het belang van zelfmanagement en bevorderen van eigen regie met behulp van leefstijl en gedragsverandering. Wat zijn de voordelen hiervan voor de patiënt of voor jou als zorgverlener? Met een aantal praktijkvoorbeelden, praktische tips en een frisse ambitieuze blik op de toekomst, vertel ik hier graag meer over.

∙ Atriumfibrilleren onder de loep: wat zijn de opties en uitdagingen?
Msc. L. (Leontine) Wentrup, verpleegkundig specialist cardiologie, gespecialiseerd in atriumfibrilleren, Amsterdam UMC
Msc. L. (Linda) Weustink, verpleegkundig specialist cardiologie, gespecialiseerd in atriumfibrilleren, Medisch Spectrum Twente
Een aantal interactieve casuïstiek over patiënten met atriumfibrilleren. Bespreken van diverse behandelopties en verkennen van zowel de uitdagende aspecten als de kansen die zich voordoen in de klinische praktijk van atriumfibrilleren.

Sessie 8: Verpleegkundig leiderschap

∙ Verpleegkundig Leiderschap in transitie
Dr. K. (Kim) Verhaegh, lector verpleegkundig leiderschap, Hogeschool Leiden & Alrijne Zorggroep
De presentatie "Verpleegkundig Leiderschap in Transitie" richt zich op hoe verpleegkundigen een leidende rol kunnen spelen in het teweegbrengen van betekenisvolle verandering.

∙ Craftibility of the nursing job: De (on)mogelijkheden tot job craften en wat dit betekent in de dagelijkse praktijk
E. (Elke) Huntink, PhD, projectmanager Leerstoel verplegingswetenschap, UMC Utrecht
Over wat we vanuit RN2Blend onderzoek hebben geleerd over hoe (regie)verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten hun werk kunnen vormgeven op basis van hun kwaliteiten.

∙ Verpleegkundig leiderschap binnen de zorg en wetenschap
Dr. H. (Heleen) Westland, senior onderzoeker, UMC Utrecht
De laatste jaren is er veel aandacht voor verpleegkundig leiderschap. Tijdens deze sessie krijg je antwoord op vragen zoals: Wat is verpleegkundig leiderschap en waarom is het zo belangrijk, zowel in de dagelijkse zorg als in wetenschappelijk onderzoek? En hoe kan je dit doen in de praktijk?

Sessie 9: Hartklepaandoeningen

∙ Percutane pulmonalisklepimplantatie.
Dr. A.M. (Marcel) Beijk, (interventie) cardioloog, Amsterdam UMC
In de presentatie ‘Percutane pulmonalisklepimplantatie’ zullen de indicatie en behandelingsmogelijkheden voor percutane pulmonalisklepimplantatie worden toegelicht. Patiënten met een symptomatische ernstige pulmonalisklepinsufficiëntie of pulmonalisklepstenose kunnen in aanmerking komen voor een percutane pulmonalisklepimplantatie. Vaak betreft dit patiënten met een aangeboren hartafwijking. De richtlijnen voor pulmonalisklepvervanging zullen worden toegelicht alsmede de implantatietechniek en verschillende beschikbare kleptypes zullen worden besproken. De korte en lange termijnsuitkomsten van de behandeling zullen worden besproken en er zal aandacht worden besteed aan het life-time management van pulmonaliskleplijden.

∙ Percutane tricuspidalisklepvervanging
Dr. M. (Martin) Swaans, cardioloog, St. Antonius ziekenhuis
Ernstige tricuspidalisklepinsufficientie (TI) is een veelvoorkomende hartaandoening. Patiënten met ernstige TI hebben een verkorte levensverwachting en een slechte kwaliteit van leven door symptomen als oedeem, kortademigheid en vermoeidheid. Een open hartoperatie heeft voor de meeste patienten een hoog risico op overlijden, waardoor de behandelopties tot voor kort beperkt waren tot diuretica. Recent is een aantal technologieën ontwikkeld om de tricuspidalisklep percutaan via transfemorale route te repareren of vervangen. In deze presentatie zullen de achtergrond, patientenselectie, technologie en uitkomsten van percutane tricuspidalisklepvervanging worden besproken.

∙ Pre-procedurele planning van TAVI en TMVR
M.P. (Mark) van den Dorpel, PhD Candidate 'Advanced Imaging in Structural Heart Disease', Erasmus MC
Een cruciale stap in de voorbereiding van percutane aortaklepvervanging (TAVI) en mitralisklepvervanging (TMVR) betreft digitale pre-procedurale planning. Middels geavanceerde software worden CT-beelden geanalyseerd om technische haalbaarheid en de kans op complicaties te beoordelen. Hierbij worden naast 2D beelden ook 3D-modellen gebruikt. In deze sessie wordt u meegenomen in de digitale work-up van zowel TAVI als TMVR.


Sessie 10
: Snijsessie
Max. 30 deelnemers

J.J. (Jan) van Weezel, senior verpleegkundig consulent longtransplantatie

& drs. P.C. (Pieter) van de Woestijne, cardio-thoracaal congenitaal chirurg
Vast onderdeel op CarVasZ is de snijsessie! Onze deskundige workshopleiders gaan weer vol enthousiasme met een scalpel en varkenshart samen met u aan de slag, waarbij u kennis opdoet over de anatomie van het hart. Schrijf u snel in, want deze sessies zijn ieder jaar weer een groot succes.


15.00 - 16.00 uur PARALLELSESSIE 11 T/M 15

Sessie 11
: Abstract sessie
Zie hiervoor de richtlijnen abstracts CarVasZ 2024
Deadline: 1 september

Sessie 12: Casuïstiek: van opname tot ontslag en amyloïdose
Casus 1: Preventie van atherosclerose: bekende, onbekende en onbeminde risicofactoren.
Dr. R.S. (Remko) Kuipers (MD PharmD PhD), cardioloog, Rode Kruis Ziekenhuis
Atherosclerose is een multifactoriele ziekte en de preventie danwel de behandeling ervan is net zo complex. In de huidige presentatie zullen bekende, maar vooral ook minder bekende risicofactoren zoals de TG/HDL-ratio, het Lp(a), het HbA1c, het ALAT, het yGT, het homocysteïne, de trombocyten en begrippen als low-grade-inflammation worden besproken. Met deze bagage wordt behandelen van atherosclerose een veel uitdagender missie.
Casus 2: Amyloïdose - CarVasZ ontvangt voor deze sessie sponsoring van Pfizer
Dr. M.G. (Manon) van der Meer, cardioloog, UMC Utrecht


Sessie 13: Sportcardiologie - effect gebruik anabole steroïden

Voorkomen van plotse hartdood bij sporters: screening, onderzoek
Dr. N.R. (Nick) Bijsterveld, Sport- en Device Cardioloog, Amsterdam UMC 
Met enige regelmaat lezen we over jonge fitte sporters die plots overlijden tijdens inspanning. Soms zonder enig voorteken of afwijkingen tijdens de screenende hartonderzoeken. Hierbij rijzen vragen als ‘Wat zijn de oorzaken hiervan?’ ‘Is dit te voorkomen en zo ja hoe?’, ‘Wie loopt er risico?’, ‘Is (top)sport wel zo gezond?’ In deze voordracht bespreken we oorzaken, de relatie met sport en het nut van screening en cardiale onderzoeken om plotse hartdood te voorkomen.

∙ Cardiovasculaire gezondheidseffecten door gebruik anabole steroïden
Dr. D.L. (Diederik) Smit, Internist-endocrinoloog, Android Health Clinic, Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis
Er zal ingaan worden op de cardiovasculaire gezondheidseffecten die gepaard gaan met het gebruik van anabole steroïden. Hierbij zullen met name de directe effecten op hematocriet, bloeddruk, en cholesterolprofiel aan bod komen, en het verhoogde risico op hart- en vaatziekten op de lange termijn. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan het minimaliseren van de gezondheidsschade door middel van harm reduction, waarbij educatie van gebruikers, gezondheidsmonitoring, en het behandelen van bijwerkingen centraal staan.

Sessie 14: Groeiende gezondheidsverschillen - patiëntenvoorlichting (verdiepend)

∙ Gezondheidsverschillen verkleinen: het belang van een intersectorale aanpak van dieperliggende oorzaken
L. (Lilian) van der Ven, arts Maatschappij en Gezondheid, werkzaam als preventiecoördinator, UMC Utrecht
De gezondheidsverschillen tussen mensen in een hogere en lagere sociaaleconomische positie (SEP) nemen al jaren toe. Mensen in een lagere SEP leven gemiddeld tot 9 jaar korter en tot 25 jaar langer met ziekte dan mensen in een hogere SEP. In deze presentatie bespreekt Lilian de complexe oorzaken van deze verschillen, en de invloed van externe factoren zoals onzekere woonsituaties, financiële stress en gebrek aan sociale steun. Daarnaast deelt zij inzichten uit onderzoek en voorbeelden van effectieve strategieën om deze verschillen te verkleinen, inclusief de noodzaak van een gezamenlijke visie, samenwerking tussen verschillende sectoren, en echte participatie van de doelgroep.

∙ Titel volgt
Spreker volgt

Sessie 15: Snijsessie
Max. 20 deelnemers

J.J. (Jan) van Weezel, senior verpleegkundig consulent longtransplantatie

& drs. P.C. (Pieter) van de Woestijne, cardio-thoracaal congenitaal chirurg
Vast onderdeel op CarVasZ is de snijsessie! Onze deskundige workshopleiders gaan weer vol enthousiasme met een scalpel en varkenshart samen met u aan de slag, waarbij u kennis opdoet over de anatomie van het hart. Schrijf u snel in, want deze sessies zijn ieder jaar weer een groot succes.

CONTACT ROIJÉ CONGRESSEN

A.J. Ernststraat 595-D
1082 LD Amsterdam
020 - 3300941
carvasz@roijecongressen.com